2 | دكتر فتانه علوی طباطبايی| Dr Fattaneh Alavi
ارتودنسی
3 | دكتر فتانه علوی طباطبايی| Dr Fattaneh Alavi
سلامت دندان

بهداشت ارتودنسی

دانستنی های مفید در رابطه با بهداشت ارتودنسی

در طی درمان ارتودنسی، نیاز است که بیمار برای رسیدن به نتیجه مطلوب اصول بهداشتی را به خوبی رعایت کند. به دلیل وجود دستگاه‌ها در دهان و ماندن مواد غذایی در میان آنها تمیز کردن دندان‌ها بیشتر از زمان عادی اهمیت پیدا می‌کند. در این دوره نیاز است بیمار بیش از گذشته اصول بهداشتی دهان و دندان را جدی بگیرد و به توصیه‌های پزشک گوش بدهد. رعایت نکردن این موارد ممکن است بیمار را با مشکلات خیلی شدید و گاهی جبران ناپذیر مواجه کند.

دستگاه‌ها باید به طور دائم روی دندان‌ها قرار داشته باشند، حتی خارج کردن پلاک ها به مدت یک ساعت می‌تواند موجب جا به جا شدن دندان‌ها شود و دستگاه دیگر در دهان جای نخواهد گرفت. تنها در زمان مسواک زدن و غذا خوردن می‌توانید به مدت کوتاه آن را از دهان بیرون آورید و بعد بلافاصله آن را در دهان بگذارید. در صورت گم شدن دستگاه‌ها پس از تماس با مطب باید در اسرع وقت مراجعه کنید، زیرا دندان‌ها ممکن است در همین فاصله به حالت اول خود بازگردند. یک هفته زمان لازم است تا فرد به وجود ارتودنسی در دهان خود عادت کند. ممکن است در شب‌های اول از دهان بیرون بیافتد، اما کم کم این مشکل نیز بر طرف خواهد شد.

بهداشت ارتودنسی

برای رعایت اصول بهداشت ارتودنسی چه کارهایی باید انجام شود؟

مسواک زدن

در زمان وجود دستگاه‌های ارتودنسی در دهان، حتماً باید پس از صرف غذا مسواک زده شود. مسواک زدن مهم‌ترین کار برای رعایت بهداشت در این دوره است. البته این کار باید به طور صحیح انجام شود و به طور قطع ارتودنتیست آموزش‌های لازم را به بیمار خواهد داد. با مسواک زدن از التهاب و خونریزی لثه، بیماری‌های لثه، ایجاد لکه‌های سفید روی دندان و ایجاد حفره در آنها پیشگیری خواهد شد.

استفاده از مسواک بین دندانی

مسواک بین دندانی مخصوص بیماران تحت درمان ارتودنسی است که نوک مخروطی آن شبیه خلال دندانی است که روی آن برس وجود دارد. به علت باریک بودن سر این مسواک، برای تمیز کردن فاصله میان دندان‌ها و زیر سیم‌ها بسیار مناسب است.

کشیدن نخ دندان

استفاده از نخ دندان نیز در زمان وجود دستگاه‌های ارتودنسی در دهان لازم است. اگر به صحبت‌های اتودنتیست خوب گوش دهید و نحوه صحیح کشیدن نخ دندان ارتودنسی را بیاموزید، می‌توانید مواد غذایی باقی مانده میان دندان‌ها و دستگاه‌های ارتودنسی را تمیز کنید. کشیدن نخ دندان باید حداقل روزی یک بار انجام شود تا تأثیر داشته باشد.

استفاده از دهانشویه

زمانی که دستگاه‌های ارتودنسی روی دندان‌ها هستند، برای کاهش التهاب لثه‌ها باید دست‌کم روزی یک بار از دهانشویه استفاده شود. دهانشویه از ناراحتی‌های ناشی از براکت‌ها و عفونت پیشگیری می‌کند. برای این کار، باید دو قاشق چایخوری محلول دهانشویه را به مدت یک دقیقه در دهان نگهداشت. دهانشویه بعد از مسواک تأثیر بیشتری بر بهداشت دهان و دندان دارد.

استفاده از فلوراید

یکی از مشکلات افراد تحت درمان ارتودنسی، پوسیدگی دندان‌ها در زیر دستگاه‌های ارتودنسی است. اما با رعایت اصول بهداشتی از این مشکل پیشگیری خواهد شد. یکی از این کارها استفاده از ژل فلوراید است که می‌توان با استفاده از مسواک آن را روی دندان‌ها زد. البته به هیچ وجه استفاده از ژل فلوراید جایگزین مسواک زدن و کشیدن نخ دندان نیست، بلکه باید همراه با آنها انجام شود تا فرآیند بهداشت دهان و دندان تکمیل شود.

بهداشت ارتودنسی

توصیه‌های لازم پس از شروع درمان ارتودنسی
  • تقریباً شش ساعت پس از قرار دادن دستگاه‌های ارتودنسی، اکثر دندان‌ها حساس می‌شوند. اما این درد موقتی است و چند روز بعد بر طرف خواهد شد. استفاده از مسکن‌های معمولی درد را کاهش خواهد داد.
  • تحریکات لب و مخاط داخلی گونه هم که با شروع درمان همراه است، بعد از مدتی که نسج عادت می‌کند و خود را با محیط تطبیق می‌دهد، بر طرف خواهد شد. استفاده از موم روی دستگاه‌ها نیز موجب تسکین ناراحتی‌ها خواهد شد.
  • پس از هر وعده غذا باید به مدت 5 دقیقه دندان‌ها مسواک زده شوند و در فاصله وعده‌های غذا مطلقاً نباید چیزی خورده شود. بعد از مسواک دندان‌ها و دستگاه‌های ارتودنسی روی آنها دقیقاً بررسی شود تا از تمیز شدن آنها مطمئن شوید. لبه مجاور اتصالات نصب شده روی دندان باید کاملاً تمیز شوند. در صورت غفلت از نظافت دندان‌ها و ماساژ لثه، لثه‌ها شروع به تورم و خونریزی می‌کنند و در نهایت در این محل‌ها پوسیدگی ایجاد خواهد شد.
  • جویدن غذاهای سخت به اتصالات روی دندان و سیم‌ها آسیب می‌رساند و موجب حرکات ناخواسته دندان‌ها و در نتیجه طولانی شدن زمان درمان خواهد شد. میوه‌های سفت باید به قطعات کوچک بریده شوند.
  • در طول درمان ارتودنسی نیز باید طبق معمول هر شش ماه یک بار برای معاینه کامل دهان و دندان به دندانپزشک مراجعه شود.
  • با دستگاه‌های ارتودنسی نصب شده روی دندان‌ها نباید بازی شود و از ساییدن دندان‌های دو فک روی هم و یا فشار بی‌مورد فک‌ها خودداری شود.
  • هر یک از اتصلات روی دندان‌ باید یک بار در روز امتحان شوند تا از ثابت بودن آنها مطمئن بود. هرگاه یکی از طوق‌ها و اتصالات لق شود، باید به سرعت با مطب تماس گرفته شود.

 

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *